REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaEkspresowa karpatka. Przygotujesz ją w 30 minut!

Ekspresowa karpatka. Przygotujesz ją w 30 minut!

karpatka
YouTube | smaki katriny

Karpatka to pyszne ciasto z kremem, które uwielbia prawie każdy. Jak ją zrobić? Poznaj niezawodny przepis, który zachwyci każdego swoim smakiem! 

Karpatka to polskie i parzone ciasto, które przełożone jest kremem budyniowym. Szybkie i proste w wykonaniu, dlatego poradzi sobie z nim każdy. Jak je upiec, żeby idealnie wyrosło i było smaczne? To proste! Spróbuj sprawdzonego i najlepszego przepisu.

REKLAMA

Karpatka – najlepszy przepis

To ciasto wyróżnia się nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Jego nazwa nawiązuje do gór, a to dlatego, że właśnie w ten sposób wyrasta. Smak karpatki jest rewelacyjny!

Składniki:

› 1 szklanka wody

› 125 g masła

› 1 szklanka mąki

› 5 jajek

› 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:

› 3 szklanki mleka

› 250 g masła

› 3/4 szklanki cukru

› cukier wanilinowy

› 4 łyżki mąki pszennej

› 5 łyżek mąki ziemniaczanej

› 4 żółtka

Przygotowanie:

Przygotuj dwie blaszki i wysmaruj je masłem, a potem posyp kaszą manną lub bułką tartą.

Do garnka wlej wodę i dodaj masło, a następnie zagotuj i zmniejsz ogień. Wsypuj mąkę i energicznie mieszaj do momentu, aż z ciasta uformuje się kula. Przełóż ciasto do miski i zacznij miksować mikserem, dodawaj kolejno po jednym jajku, a potem wsyp proszek do pieczenia. Miksuj jeszcze chwilę, tylko do połączenia się składników.

Do każdej blaszki przełóż ciasto, a następnie rozsmaruj dokładnie łyżką. Wstaw do piekarnika – 180 stopni, góra-dół z termoobiegiem, na 25-30 minut.

Przygotuj w tym czasie krem – zagotuj 2 szklanki mleka, a do innej miski wlej 1 szklankę mleka i dodaj: jajka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Do gotującego mleka dodawaj powoli mleka z mąkami i jajkami, mieszaj energicznie. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Zdejmij z kuchenki i odstaw do wystudzenia.

Masło utrzyj na białą, puszystą masę i dodawaj po łyżce do kremu budyniowego. Masę wyłóż na jeden placek i przykryj drugim, a następnie na koniec posyp cukrem pudrem. I gotowe, smacznego!

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA