Makaron ze szpinakiem to szybka, efektowna i równocześnie niezwykła potrawa, która swoim fantastycznym smakiem i wyjątkowym aromatem ucieszy Cię i Twoich bliskich.
Makaron, szpinak i sos, to połączenie, które świetnie się dopełnia. Szpinak jest lekki i zdrowy, a w połączeniu z domowym makaronem i pysznym śmietanowym sosem tworzy niezapomniane połączenie smakowe. Sekret tej potrawy tkwi w prostocie i składnikach wysokiej jakości. To danie jest powszechnie uznawane za ekskluzywne i nierzadko podaje się je w najlepszych restauracjach. Oto receptura na pyszny domowy makaron. Jeśli nie masz czasu go przygotowywać od podstaw, to pomiń ten etap i użyj gotowego makaronu.
Przepis na domowy makaron
Składniki:
2 żółtka
200 g mąki
2 jajka
łyżeczka oliwy
łyżeczka soli
Przygotowanie:
Przesiej mąkę na stolnicę, zrób kopczyk, dodaj do środka sól, żółtka i całe jajka. Dolej trochę oliwy i zacznij delikatnie łączyć wszystkie składniki. Wyrabiaj ciasto, do chwili, aż będzie sprężyste i miękkie (powinno odchodzić od ręki). Rozwałkuj je na dość cienkie placki, które potem pokrój na długie paski (kluski) o szerokości około 2,5 cm. Wrzucaj je do osolonego wrzątku i gotuj do chwili, aż będą al dente.
Przepis na makaron ze szpinakiem
Składniki:
1 cebula
200 g makaronu (można użyć też kupnego)
150 ml śmietany (30 %)
250 g świeżego szpinaku
4 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
pieprz
masło
150 g parmezanu
sól
Przygotowanie:
Do potrawy najlepiej użyć szpinaku świeżego, ale możesz opcjonalnie użyć całych mrożonych liści. Szpinak przepłucz i pozbądź się twardych łodyg. Na patelni rozpuść masło, i zeszklij na nim posiekaną cebulę i czosnek, a następnie dodaj do nich szpinak. Smaż pod przykryciem na małym gazie około 10 minut, co jakiś czas zamieszaj.
Wlej do szpinaku śmietankę, dodaj też gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Gdy szpinak z sosem będzie gotowy, dorzuć do niego wcześniej ugotowany makaron i zamieszaj potrawę. Danie serwuj jeszcze gorące. Na koniec posyp je startym parmezanem.