Słodkie, kawowe, lekkie ciasto jest znane na całym świecie. Bez problemu dostaniemy je w cukierniach, ale z wielką łatwością przygotujemy je również we własnej kuchni.
Wśród wielu potraw włoskiej kuchni, tiramisu niewątpliwie zajmuje jedno z czołowych miejsc. Wielbiciele tego deseru mogą skorzystać z poniższego przepisu i bez problemu przygotować go w domu.
Składniki:
250 g biszkoptów podłużnych, zamiennie okrągłych
500 g serka mascarpone
4 duże jajka
50 g cukru
90 ml likieru amaretto
250 ml mocnego espresso
tabliczka czekolady
sól
Sposób przygotowania:
Zaparzamy mocne espresso i odstawiamy do ostygnięcia, po czym dodajemy likier amaretoo i mieszamy. Białka następnie oddzielamy od żółtek, które ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Potem dodajemy do nich serek mascarpone i miksujemy do idealnego połączenia. Białka natomiast ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę i powoli dodajemy do masy z żółtek i serka.
Espresso przekładamy do naczynia, w którym następnie będziemy maczać biszkopty. Zamaczamy je całe w kawie, po czym układamy na blasze. Na pierwszą warstwę wykładamy część masy z serka i równo ją rozprowadzamy. To samo robimy z drugą warstwą. Na tarce ścieramy czekoladę i posypujemy ostatnią warstwę kremu. Ciasto wkładamy do lodówki aby stężało.