Wiele osób czeka na szparagi i nie może doczekać się początku sezonu. To nikogo nie dziwi, gdyż są to jedne z najbardziej lubianych wiosennych warzyw. Czy natomiast trzeba je obierać? Sprawdź!
Zielone szparagi to jedno z najsmaczniejszych i bardzo wyczekiwanych warzyw, które pojawia się wiosną. Są zdrowe i pyszne, w dodatku można przyrządzać je na wiele sposobów np. jako smaczne osobne danie, jako dodatek do potraw obiadowych, w risotto, z makaronem itd. Warzywa te można zapiekać, gotować oraz blanszować. Wiele osób jednak zastanawia się, czy należy je obierać.
Czy zielone szparagi trzeba obierać?
Gdy jest mowa o białych szparagach to oczywiście należy je obierać. W przypadku zielonych jest trochę inaczej, ponieważ wszystko zależne jest od ich świeżości oraz grubości. Jeśli uda nam się kupić cienkie i świeże szparagi to nie musimy ich obierać. Takie warzywa wystarczy dobrze umyć, szczególnie chodzi tu o główkę, w której często można znaleźć piasek.
Jeśli końcówki są lekko zdrewniałe lub białawe, należy je odkroić. Jeżeli zielone szparagi są grube i widać zdrewnienie to powinno się je obrać (pomijając główkę) oraz odłamać końce.