REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJapoński ramen we własnej kuchni. Może go ugotować każdy!

Japoński ramen we własnej kuchni. Może go ugotować każdy!

Fot. Pixabay.com

Dla wielu Polaków ramen jest wciąż dość egzotyczną potrawą. Jak się jednak okazuje, jedna z wersji tej zupy pozwala na przygotowanie jej każdemu, nawet najmniej doświadczonemu kucharzowi.

REKLAMA

Ramen to klasyczna japońska potrawa, która jest znana na całym świecie. W Polsce można ją spotkać w wielu azjatyckich restauracjach. Poniższy przepis pozwala na jej ugotowanie w domowych warunkach.

Składniki:

ok. 1 kg wołowiny lub wieprzowiny z kością
2 litry wody
1 marchewka
1 pietruszka
250 g makaronu pszennego Udon
4 jajka ugotowane na twardo
2 cebule dymki z szczypiorkiem
20 g suszonych grzybów moon
1 świeża papryczka chili
20 ml sosu sojowego
sól
łyżka ziaren pieprzu

REKLAMA

Sposób przygotowania:

Mięso myjemy i wkładamy do garnka, po czym zalewamy zimną wodą. Warzywa również obieramy, myjemy, kroimy na pół i dorzucamy do garnka, wraz z ziarnami pieprzu i solą. Gotujemy przez 6 godzin. Podczas tego procesu białko się ścina, dlatego zbieramy szumowiny łyżką i wyrzucamy. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo, grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy przez 5 minut, po czym drobno je szatkujemy. Makaron gotujemy al dente, a papryczkę i cebulę ze szczypiorkiem kroimy w drobną kostkę.

Gdy wywar będzie już gotowy, wyjmujemy mięso i obieramy je tak, aby zostały najładniejsze kawałki i z powrotem wrzucamy je do zupy. Do garnka dodajemy sos sojowy i grzyby i delikatnie mieszamy. Podajemy z głębokich talerzach z makaronem, cebulą, papryką i przepołowionym jajkiem.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA