Jak zrobić gofry żeby były lekkie i chrupiące? Ich przygotowanie wydaje się być banalnie proste, ale wiele osób jednak ma z tym problem. Wychodzą grube, ciężkie i nie smakują tak, jak sobie to wyobrażaliśmy. Jak temu zaradzić? Wystarczy zastosować jeden prosty trik!
Gofry to jedno z najszybszych i najsmaczniejszych deserów. Można podawać je z czekoladą, bitą śmietaną i owocami, ale żeby były pyszne muszą być obłędnie chrupiące i delikatne. Co zrobić, żeby nie wychodziły zbite i nie przypominały w smaku gumowatej masy? Jest pewien rewelacyjny sposób, sprawdź go i wypróbuj, a będziesz zaskoczony.
Jak zrobić gofry żeby były lekkie i chrupiące?
Większość osób nie zwraca uwagi na to czym mieszać ciasto na gofry i używa do tego miksera. Mikserem powinno mieszać się bardzo krótko – tylko do połączenia składników. Aby gofry były niezwykle chrupkie i delikatne, trzeba pamiętać też o tym, by zawsze ubić pianę z białek – nie wolno ich wrzucać razem z żółtkami do masy. Pianka spowoduje, że ciasto stanie się bardzo lekkie. Najważniejszym elementem jest także moment łączenia masy z pianą – musi być bardzo delikatnie wmieszana drewnianą łyżką. Powolne ruchy nie usuną bąbelków, a dzięki temu gofry będą obłędnie chrupiące.
Przepis na chrupiące gofry
Składniki:
» 2 szklanki mąki pszennej
» 2 szklanki mleka
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» szczypta soli
» 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
» 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
» 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
Przygotowanie:
Do miski wsyp: mąkę, mleko, proszek do pieczenia, cukier oraz olej. Żółtka oddziel od białek i dodaj je do masy, a białka ubij na bardzo sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Masę z żółtkami zmiksuj mikserem bardzo krótko – tylko do momentu połączenia składników. Dodaj do niej pianę z białek, a następnie mieszaj drewnianą łyżką bardzo delikatnie i powolnymi ruchami. Smaż w dobrze rozgrzanej gofrownicy przez 2-4 minuty i gotowe!
Zobacz filmik instruktażowy, który pokaże Ci jak zrobić je krok po kroku!