Gofry są jednym z ulubionych pomysłów na deser nie tylko dla dzieci, ale i dla dorosłych. Bezglutenowa wersja jest z kolei przykładem tego, jak niecodzienny smak można im nadać.
Bezglutenową dietę stosują osoby, które nie tolerują tego składnika w swoim jadłospisie. Przykładem jedzenia, które można przygotować w taki sposób są gofry na słodko. Poniższy przepis to udowadnia.
Składniki:
2 szklanki uniwersalnej bezglutenowej mieszanki mąki (lub własnej mieszanki z mąki ryżowej i mąki jaglanej lub kukurydzianej w proporcjach 3:1)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 jajka
1 i 1/4 szklanki mleka lub wody
1/3 szklanki oleju
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy gofrownicę. Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki i ubijamy. Następnie dodajemy wanilię, jajka, mleko i olej. Mieszamy, aż uzyskamy gładką konsystencję.
Następnie wylewamy gotowe ciasto do miejsca na gofry (na jeden kwadrat około 1/4 szklanki ciasta) i smażymy na złoty kolor.
Zobacz także: