REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaLista warzyw, które świetnie nadają się do grillowania. Jak je przyrządzić?

Lista warzyw, które świetnie nadają się do grillowania. Jak je przyrządzić?

warzywa grillowane

REKLAMA

Brokuły
Nie należy grillować ich w całości, a jedynie podzielić na mniejsze różyczki. Można zanurzyć je na moment w oliwie z oliwek. Opcjonalnie można doprawić odrobiną chilli.

Bakłażan
Oto sekret smacznego grillowanego bakłażana: pokrój go w plastry, potem zanurz w słonej wodzie zaraz przed ułożeniem na grillu. Bakłażan przygotowany tą metodą będzie miał ciemną kruchą skórkę po grillowaniu, ale jego miąższ będzie kremowy i słodki.

Kukurydza
Można przygotować ją na dwa sposoby. Po pierwsze, posmaruj ją masłem i grilluj przez 10 minut (warto w trakcie tego procesu odwróć ją na drugą stronę). Po drugie, kukurydzy nie obieraj, ale jedynie odchyl zasłaniające ją liście, posmaruj olejem, jeszcze raz przymocuj liście i połóż ją na ruszcie. Wtedy wyjdzie kukurydza duszona, ale tak samo pyszna.

REKLAMA

Cebula
Cebula może być przygotowywana na różne sposoby. Karmelizowana, gotowana czy też grillowana – w każdym wydaniu smakuje świetnie. Ciężko wyobrazić sobie szaszłyki warzywne bez niej.

Cukinia
Cukinia dzięki grillowaniu nabierze przyjemnego, lekko słodkiego smaku. Warto dla ciekawszego aromatu skropić ją wcześniej sokiem z cytryny.

Papryka czerwona
Grillowanie papryki polega dosłownie na przypaleniu skórki, a potem jej usunięciu. Należy przed włożeniem na ruszt starannie naoliwić warzywo – dzięki czemu skórka będzie należycie „opalona”, a jej usunięcie będzie prostsze. Papryka będzie miała bardzo kremowe i słodkie wnętrze.

REKLAMA

Kapusta
Kapusta po grillowaniu ma słodki smak. Jej krawędzie są chrupkie, a środek pozostaje miękki. Wystarczy grillować ją około 10-15 minut.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
ShareInfo.pl
Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA