Przepis na babkę ziemniaczaną wywodzi się z terenów Podlasia i tam właśnie potrawa jest najczęściej spożywana. Jeżeli chcesz ją przygotować, prezentujemy tradycyjną recepturę. Babka ziemniaczana jest pożywna, tania i wspaniale sprawdza się jako oddzielny posiłek.
Babka ziemniaczana nie ma sobie równych
Jeżeli nie chcesz przyrządzać obiadu złożonego z wielu dodatków, a jesteś bardzo głodny, babka ziemniaczana jest idealnym pomysłem na szybki i sycący posiłek. Do jej zrobienia wystarczy kilka prostych składników, które kupisz w niemal każdym sklepie za kilka złotych.
Ziemniaki w połączeniu z mięsem tworzą wyjątkowo sycącą potrawę, która może być świetną propozycją na obiad. Smak babki jest bezprecedensowy. Warto ją zrobić samodzielnie, aby móc skosztować i samemu ocenić, jak jest smaczna. Prezentujemy tradycyjną recepturę na babkę ziemniaczaną
Składniki:
2 cebule
300 g boczku wędzonego
1,5 kg ziemniaków
1,5 łyżki smalcu
2-3 łyżki mąki
4 jajka
300 g kiełbasy
gałka muszkatołowa
sól
majeranek
papryka słodka
pieprz
papryka ostra
Przygotowanie:
Pokrój cebulę i boczek w kostkę, a kiełbasę w półplasterki. Na patelni rozgrzej smalec i podsmaż pokrojone składniki. Bez przerwy mieszaj całość, aby nie przypalić cebuli. Opłucz i obierz ziemniaki. Zetrzyj je na tarce o średnich oczkach, odciśnij z nich płyn i przełóż do nich podsmażoną kiełbasę wraz z cebulą. Dodaj do masy wszystkie przyprawy (ok. 1 łyżeczka każdej), mąkę, 2 jajka i pietruszkę. Dłońmi wyrabiaj ciasto. Blachę wysmaruj tłuszczem oraz oprósz bułką tartą. Następnie przelej do niej masę i starannie ją rozprowadź.
Piecz babkę ziemniaczaną w piekarniku nagrzanym do 180°C, czas pieczenia wynosi 2 godziny. Gotową potrawę podawaj z dodatkiem kwaśnej śmietany. Smacznego!