Do gołąbków zazwyczaj podajemy do nich ziemniaki, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby to właśnie z nich przygotować znakomity farsz. Gołąbki w tej odsłonie na długo pozostaną w pamięci.
Gołąbki z farszem ziemniaczanym
Ziemniaki zamiast mięsa? Mimo że pomysł może wzbudzać odrobinę kontrowersji, to danie w takim wydaniu z pewnością sprosta wymaganiom wielbicieli kulinariów. Niektórzy twierdzą, że kuchnia bezmięsna jest monotematyczna, ale wcale tak nie musi być. Wystarczy posłużyć się dobrą, sprawdzoną recepturą. Gołąbki w tej pomysłowej odsłonie usatysfakcjonują szczególnie tych, którzy uwielbiają swojskie smaki. Najczęściej robimy je z mięsem, ale dzisiaj zastąpimy je ziemniakami.
Składniki:
3 kg ziemniaków
główka kapusty
4 cebule
2 g wędzonej papryki
370 g kaszy manny
2 g soli
2 g pieprzu ziołowego
Przygotowanie:
Na początku sparz kapustę, oderwij od głąba zewnętrzne liście i włóż kapustę do większego garnka z wrzątkiem. Gotuj parę minut, aby liście zmiękły. Następnie po kolei odrywaj je i z każdego odetnij gruby nerw. Przygotowanie ziemniaczanego farszu rozpocznij od obrania ziemniaków. Potem je opłucz i zetrzyj na tarce. Prawie identyczne postąp z cebulą. Wymieszaj ze sobą oba warzywa, dodaj do nich przyprawy i kaszę manną. Farsz powinien być gęsty. W razie potrzeby wsyp więcej kaszy. Farsz ziemniaczany gotuj na parze kwadrans. Później włóż go do liści kapusty i zawijaj gołąbki. Danie umieść w garnku do gotowania na parze. Jeżeli nim nie dysponujesz, użyj metalowego durszlaka. Gołąbki gotuj ok. 1,5 godziny. Smacznego.