Rosół to więcej niż tylko smaczna zupa. Może być lekarstwem na różnego rodzaju infekcje, zwłaszcza gdy dodamy do niego pewną zaskakującą przyprawę o właściwościach prozdrowotnych. Chodzi o aromatyczne goździki. Dlaczego warto je dodać do bulionu?
Goździki w zupie? Czemu nie!
Wielu wybitnych kucharzy, w tym Magda Gessler dodaje do tej popularnej zupy goździki. Rosół nabiera wtedy głębszego smaku, a także zyskuje na wartości odżywczej. Wystarczą jedynie dwa goździki w zupie, aby się o tym przekonać.
Choć wielu osobom przyprawa kojarzy się głównie z zimą i okresem świąt Bożego Narodzenia, to tak warto jej używać przez cały rok. Dlaczego? Goździki mają ponadprzeciętny wpływ na zdrowie.
Prozdrowotne działanie goździków
Goździki zawierają eugenol, czyli substancję, która działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Z tego powodu systematyczne żucie goździków bądź dodawanie ich do herbaty lub rosołu, poprawi nasz układ odpornościowy.
Przyprawa może być pomocna podczas bólu zęba, ponieważ obecne w niej składniki działają znieczulająco i tłumią nieprzyjemne dolegliwości. Systematyczne płukanie jamy ustnej naparem z goździków zmniejszy namnażanie bakterii i pomoże uporać się z niemiłym oddechem.
To nie koniec zdrowotnych zalet przyprawy. Jest ona też remedium wzmacniającym stawy i kości, a także polepsza pracę wątroby. Bez względu na porę roku warto je wprowadzić do diety, dodając np. do domowego grzańca albo do rosołu!