REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaSernikowy biszkopt czekoladowy - obłędnie puszysty i wilgotny. Przepis

Sernikowy biszkopt czekoladowy – obłędnie puszysty i wilgotny. Przepis

sernikowy biszkopt czekoladowy
YouTube | Emojoie

Sernikowy biszkopt czekoladowy to niezwykła kombinacja smaków. Dodatek czekolady oraz serka śmietankowego sprawia, że jest bardzo puszysty i wilgotny. Przygotowuje się go prosto i szybko. Zachwyci każdego swoim rewelacyjnym smakiem. Poznaj przepis!

REKLAMA

Ten przepis na biszkopt nie jest tak popularny, jak ten klasyczny, bo zawiera serek śmietankowy. Dzięki temu ma oryginalny smak i przepiękny aromat, który unosi się w mieszkaniu podczas pieczenia. Jest bardzo puszysty i wilgotny w środku, dlatego koniecznie wypróbuj tej receptury.

Sernikowy biszkopt czekoladowy – bardzo puszysty i pyszny. Przepis

sernikowy biszkopt czekoladowy
YouTube | Emojoie

Składniki:

Forma do ciasta okrągła – 15 cm

» 3 białka jaj

» 70g cukru

» 120g serka śmietankowego Philadelphia

» 120g mleka

» szczypta soli

» 100g czekolady gorzkiej 70%

» 20g masła

» 3 żółtka

» 15g rumu lub whiskey

» 25g mąki

» 10g skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie:

Na początku oddziel białka od żółtek do oddzielnych misek. Do miski z białkami dodaj cukier i zmiksuj na najwyższych obrotach, aż uzyskasz sztywną i błyszczącą pianę. Do garnka włóż serek śmietankowy, wlej mleko, następnie podgrzewaj na bardzo małym ogniu i ciągle mieszaj. Kiedy serek się rozpuści i połączy z mlekiem, dodaj czekoladę połamaną w kosteczki i mieszaj, potem dodaj masło i mieszać, aż wszystko się rozpuści.

Zdejmij z ognia i dodaj żółtka, następnie wymieszaj dokładnie i energicznie drewnianą łyżką lub trzepaczką. Dodaj rum lub whiskey i ponownie wymieszaj. Dodaj mąkę oraz skrobię ziemniaczaną, mieszaj delikatnie, aż nie będzie grudek. Na koniec dodawaj partiami (podziel na 3) ubitą wcześniej pianę z białek i bardzo delikatnie mieszaj.

Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę czekoladową. Formę z ciastem postaw na większej blaszce i wlej do niej odrobinę wody – dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej biszkopt będzie obłędnie puszysty i wilgotny. Piekarnik nagrzej do 120 stopni i piecz biszkopt przez 80 minut. Potem zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez 10 minut.

sernikowy biszkopt czekoladowy
YouTube | Emojoie

Ten sposób pieczenia jest bardziej czasochłonny, ale warto go wypróbować, bo biszkopt jest rewelacyjny i pyszny. Po upieczeniu możesz przełożyć go dowolnym kremem lub też zjeść go bez żadnych dodatków. Smacznego!

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA