Risotto to danie, które zdobyło popularność szczególnie we Włoszech, ale w ostatnim czasie stało się bardzo popularne także w Polsce. Dlatego nie zaszkodzi dowiedzieć się, jaki ryż będzie najlepszy do tej słynnej potrawy.
Przyrządzenie risotto we własnej kuchni jest bardzo proste i nie trzeba posiadać specjalnych umiejętności, aby móc je przygotować. Kluczową kwestią jest jedynie dobór właściwych produktów. Ryż powinien być odpowiedni, natomiast warzywa – świeże. Mamy kilka odmian ryżu, i na pewno będą one świetnie pasować do tego specjału.
Jaki ryż będzie najlepszy do risotto?
Rodzaje ryżu, które doskonale nadają się do zrobienia risotto to: Roma, Baldo i Carnaroli. To właśnie te odmiany ugotowane w optymalny sposób sprawią, że nasza potrawa będzie smakowała jak klasyczny przepis prosto z Italii.
Ryż Roma
Ten rodzaj ryżu ma dość duże ziarna. Świetnie nadaje się do wielu potraw, ale najlepiej sprawdza się w tradycyjnym risotto. Ryż Roma należy gotować 18 minut.
Ryż Baldo
To odmiana niezwykle popularna we Włoszech, którą dodaje się do wielu dań. Jednak ryż Baldo najbardziej pasuje do risotto z sosem, oraz do pasztetów i sałatek. Identycznie jak ryż Roma, tę odmianę powinna się gotować około 18 minut.
Ryż Carnaroli
Ten rodzaj ryżu jest często wykorzystywany do przygotowania risotto. Jego ziarna mają białą barwę i odznaczają się dużą zawartością skrobi. Aby przyrządzić pierwszorzędną potrawę, odmiany Carnaroli nie należy gotować dłużej niż 20 minut.
Przechowywanie ryżu
Ryż należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Warto po zakupie przesypać ryż z plastikowego opakowania do szczelnego szklanego pojemnika.