Mini pączki to świetna przekąska i deser w jednym. Smakują obłędnie, a w dodatku są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu, bo zrobisz je dosłownie w 10 minut. Ciasto nie wymaga wyrabiania, a to jest kolejnym atutem tego przepisu. Koniecznie wypróbuj!
Do wykonania mini pączków nie potrzebujesz drożdży, ani wyrabiania ciasta. Są bardzo smaczne, delikatne, mięciutkie w środku i chrupkie z zewnątrz. Przygotowanie ich nie zajmie Ci nawet pół godziny, dlatego jest to świetny pomysł na szybki deser lub przekąskę. Poznaj obłędny przepis, który z pewnością zostanie z tobą na dłużej.
Mini pączki – smaczne i błyskawiczne. Przepis
Składniki:
» 250-300 g mąki
» 250 g jogurtu naturalnego
» 150 ml mleka
» 1 jajko
» 1 łyżeczka skórki z cytryny
» 5 łyżek cukru
» 1 łyżka proszku do pieczenia
» cukier do posypania
Przygotowanie:
Do miski wbij jajko i wsyp cukier, a następnie zmiksuj przez 3 minuty. Dodaj jogurt naturalny i ponownie zmiksuj, a potem dolej mleko i miksuj jeszcze przez chwilę, aż składniki się połączą. Zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj ją do masy, następnie wymieszaj drewnianą łyżką. Na koniec wsyp mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie i bardzo delikatnie wymieszaj, aż nie będzie grudek.
Na patelnię wlej dużą ilość oleju, a następnie łyżką stołową nabieraj małe porcje ciasta i wykładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż je na średnim ogniu, aby się nie spaliły z wierzchu i w środku nie były surowe. Obracaj je kilka razy, a kiedy będą złociste i rumiane.
Gotowe mini pączki układaj na ręczniku papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu, a na koniec posyp je cukrem pudrem. Jeśli chcesz, możesz je także obtoczyć lub polać lukrem. Smacznego!