Delikatne ciasta są znakomitym pomysłem na pyszny deser w trakcie ciepłych, letnich dni. Poniższy przepis na ciasto migdałowe z pomarańczą jest znakomitym sposobem na osłodzenie sobie każdego dnia.
Aby zachwycać się aksamitnym smakiem każdego ciasta, niezbędny jest zakup świeżych i jakościowych produktów. Ma to znaczenie również w przypadku poniższego wypieku.
Składniki na ciasto:
2 duże pomarańcze
6 jajek
250 g drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g mielonych migdałów
cukier puder do posypania
Składniki na syrop pomarańczowy:
2 łyżki Grand Marnier lub innego mocnego likieru pomarańczowego
50 g cukru pudru
50 ml wody
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Pomarańcze wkładamy do garnka i zalewamy wodą, po czym wstawiamy do piekarnika na 3 godziny. Co jakiś czas uzupełniamy wodę. Po tym czasie wyjmujemy je z garnka i studzimy. Potem kroimy na pół, usuwamy nasiona i miksujemy. Przez sito odcedzamy nadmiar płynu, aby uzyskać 300 g miąższu. W dużej misce mieszamy jajka, cukier, proszek do pieczenia i mielone migdały. Dodajemy pomarańczową pulpę i znowu mieszamy.
Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy przez godzinę. Po tym czasie odstawiamy do ostudzenia, a potem nakłuwamy powierzchnię szpikulcem. Poprzez połączenie cukru i wody w rondlu, polewamy nim ciasto, a na koniec posypujemy cukrem pudrem.