Akcesoria kuchenne towarzyszą nam niemal każdego dnia. Część z nas używa przyborów drewnianych, druga część woli łyżki i łopatki z tworzyw syntetycznych. Czy takie tworzywa są faktycznie szkodliwe dla zdrowia?
Odpowiedni dobór przyborów kuchennych może ułatwić nam wykonywanie pracy w kuchni. Okazuje się, że narzędzia wykonane z nylonu mogą być niebezpieczne. Na czym polega problem?
Zakazano używania narzędzi kuchennych z nylonu w Holandii
Niektóre akcesoria kuchenne mogą być realnym zagrożeniem dla ludzi, szczególnie, gdy mają one kontakt z wysoką temperaturą. Chodzi o narzędzia wykonane z szarego i czarnego nylonu. Tego typu przybory zostały wycofane z rynku w Holandii. Prawdopodobnie tą decyzję podjęto z racji potencjalnego szkodliwego wpływu na zdrowie, który wynika ze stosowania łopatek i łyżek z materiału syntetycznego.
Czy narzędzia kuchenne z nylonu są szkodliwe?
Pod wpływem ciepła narzędzia z szarego i czarnego nylonu wytwarzają toksyczne substancje, które mogą mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Co na ten temat myślą eksperci?
Ich zdaniem produkty z nylonu na skutek działania wysokiej temperatury wydzielają pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAAs). Część z tych związków zostało uznanych przez Międzynarodową Agencję ds. Badań nad Rakiem, za związki potencjalnie rakotwórcze dla człowieka.
Z kolei duńscy specjaliści sugerują, że lepiej na nie uważać i nie oszczędzać na solidnym wyposażeniu kuchennym. W badaniach dowiedziono, że substancja zaliczana do PAAs może wywołać uszkodzenie wątroby. Z kolei w teście na myszach potwierdzono, że większe narażenie na substancję MDA prawdopodobnie wspiera rozwój nowotworów.
Warto mieć na względzie powyższe doniesienia, szczególnie że w Polsce nylonowe akcesoria kuchenne są dopuszczone do obrotu. Niekiedy oszczędzanie może zaważyć na jakości, a w efekcie na naszym zdrowiu. Czy rozwiązaniem są drewniane łopatki i łyżki?