Placki ziemniaczane należą do ulubionych potraw Polaków. Gdy dodamy do nich gulasz węgierski, to uzyskamy danie, któremu nie sposób się oprzeć. Placek po węgiersku jest niesamowicie smaczny, sycący, a gulasz wprost rozpływa się w ustach.
Dziś prezentujemy recepturę Magdy Gessler na placek po węgiersku. Ta znakomita potrawa stała się wizytówką jednej z restauracji, która przeszła „Kuchenne rewolucje”. Za sprawą najlepszych składników i oczywiście odpowiedniej receptury, danie stało się szlagierem restauracji, a właściciele odnieśli sukces.
Placek po węgiersku według przepisu Magdy Gessler
Składniki:
1 jajko
8 ziemniaków
kilka łyżek mąki
1 cebula
sól
majeranek
Gulasz:
pół kg łopatki wieprzowej
3 ogórki kiszone
1 cebula
pół litra przecieru pomidorowego
słodka papryka
1 papryka czerwona
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 cebula
ostra papryka
kminek mielony
2 liście laurowe
czosnek w proszku
pieprz
sól
Przygotowanie:
Pokrój mięso w kostkę. Identycznie zrób z ogórkami, cebulą i papryką. Przygotuj garnek z grubym dnem, rozpuść w nim odrobinę masła i dodaj do niego kminek oraz papryki: słodką i ostrą. Potem dorzuć do składników mięso i posiekane warzywa. Kiedy mięso będzie rumiane, wlej do garnka niedużą ilość wody, dodaj pozostałe przyprawy i przecier pomidorowy. Całość gotuj pod przykrywką, do czasu, aż mięso zmięknie.
Podczas gdy gulasz się pomału dusić, zabierz się za przyrządzanie placków ziemniaczanych. Ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach – tak samo zrób z cebulą. Jeśli masz ochotę, to do ziemniaków zetrzyj trochę marchewki i dodaj koperek. Następnie do masy wbij jajka, dodaj mąkę, sól i pieprz, po czym starannie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i układaj placki (najlepiej jeden placek na całą patelnię) i smaż na złoty kolor. Placki serwuj na gorąco, przełożone gulaszem. Gotową potrawę możesz posypać żółtym serem. Dzięki temu danie będzie jeszcze bardziej pożywne i rozgrzewające.