Zupa marchewkowa jest jedną z tych, które zapewniają naszemu organizmowi największą ilość zdrowych składników odżywczych. Poniższy przepis udowadnia, że jej przygotowanie nie jest trudne.
Marchewka i kilka innych produktów w zupełności wystarczą, aby przyrządzić smaczną i pożywną zupę. Przygotowując ją według poniższego przepisu, można być pewnym smacznego obiadu.
Składniki:
3 marchewki
2 ziemniaki,
1 cebula,
0.5 litra bulionu
olej rzepakowy lub masło klarowane
sól i pieprz do smaku
50 ml śmietanki kremówki 30% lub mleczka kokosowego
do udekorowania: natka pietruszki, mix ziaren
Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy, marchewkę kroimy w plastry, a ziemniaki i cebulę w kostkę. Cebulę wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą i szklimy. Dodajemy marchewkę i ziemniaki i smażymy 3-5 minut.
Następnie zalewamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy pod przykryciem 20 minut. Dodajemy śmietankę i miksujemy blenderem. Na koniec można dodać ulubione przyprawy.