Klejący ryż, który przypomina papkę, nie prezentuje się zbyt apetycznie na talerzu. Jak ugotować ryż, żeby się nie kleił? Mamy kilka sprawdzonych trików, dzięki którym ugotujesz ryż perfekcyjnie sypki.
Może się wydawać, że ugotowanie ryżu to banalnie proste zadanie, lecz okazuje się, że wcale tak nie jest. Dla niektórych ludzi to nie lada próba sił. Idealnie ugotowany ryż nie skleja się i pozostaje sypki. Sprawdź, jak go ugotować.
Sposób na idealnie sypki ryż
Zanim zabierzesz się za gotowanie ryżu, najpierw starannie go opłukaj w letniej wodzie. Dzięki temu usuniesz nadmiar skrobi, która to właśnie odpowiada za sklejanie ziarenek ryżu w czasie gotowania. Jeśli opłuczesz już ryż w chłodnej wodzie, możesz także dodać do niego trochę oliwy z oliwek (wystarczy jedna łyżka) – to sprawi, że ziarenka również nie będą się nadmiernie kleić.
Warto także zwrócić uwagę na ilość wody w garnku w trakcie gotowania ryżu. Optymalna proporcja to dwie szklanki wody na jedną szklankę białego ryżu. Należy go gotować około 20 minut. Ryż brązowy wymaga znacznie dłuższego gotowania. Aby był odpowiednio miękki, powinien gotować się co najmniej 50 minut.