Makaron jest jednym z ulubionych produktów wielu osób. Tradycyjny sposób jego przyrządzania zna każdy, jednak nie każdy wie, że pyszny makaron można również uzyskać z cukinii.
Cukinia jest niewątpliwie jednym z najzdrowszych, a jednocześnie najsmaczniejszych warzyw. Na jej bazie można przygotować pyszny makaron, który smakiem nie będzie odstawał od tradycyjnych produktów.
Składniki:
około 700 g cukinii, czyli 2 średnie sztuki
3 ząbki czosnku
40 g tartego parmezanu
3 łyżki oliwy delikatnej w smaku
niewielka garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry
przyprawy: ½ łyżeczki soli, świeżo zmielony czarny pieprz
pomidorki koktajlowe
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Cukinie myjemy i suszymy, ale nie obieramy ze skórki. Przy pomocy obieraczki do warzyw ścinamy paski. Potem obieramy czosnek i drobno go szatkujemy. Na patelnie rozgrzewamy trzy łyżki oliwy i go podsmażamy przez 1-2 minut, potem dodajemy makaron z cukinii. Mieszamy, zwiększamy moc palnika i smażymy 6-7 minut.
Dodajemy sól i pieprz, a także pietruszkę lub kolendrę. Całość posypujemy startym parmezanem, mieszamy i próbujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Możemy go podawać z pomidorkami koktajlowymi.