Towarzyskie spotkanie czy domowa impreza to idealne miejsca na zaserwowanie gościom chipsów lub nachosów. Dodając do tego własnoręcznie zrobioną salsę, zadowolenie gości jest murowane!
Salsa do chipsów i nachosów, czyli specjalny sos sprawia, że każda przekąska smakuje znacznie lepiej. Co najlepsze, bez żadnego problemu można go przygotować samodzielnie!
Składniki:
750-775 g pomidorów (po oczyszczeniu 700-725 g)
500 g żółtych papryk (400 g po oczyszczeniu)
100 g czarnych oliwek bez pestek
1 łyżka oliwy
100 ml białego octu balsamicznego
sól
świeżo zmielony pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Usuwamy gniazda nasienne z papryki i kroimy w drobną kostkę, aby uzyskać 400 g. Z pomidorami robimy to samo, aby uzyskać 700 g. Oliwki kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę, po czym podsmażamy pokrojone produkty i dodajemy ocet. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.