Wiele potraw wzbogacamy sałatkami. Często stanowią one również odrębne posiłki, stanowiące świetny pomysł na kolację czy śniadanie. Poniższy przepis to jeden z przykładów.
Poniższa sałatka z awokado, wędzoną rybą i oliwkami świetnie sprawdzi się w towarzystwie chrupiącej bagietki z masłem. Warto tego spróbować!
Składniki:
40 g roszponki
1 dojrzałe awokado
100 g wędzonego pstrąga
1/2 małej cebuli
6 pomidorków koktajlowych
10 zielonych oliwek
2 łyżki natki pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz wkładamy do słoika, zakręcamy i kilkukrotnie potrząsamy. Roszponkę układamy w salaterce, następnie kroimy awokado na pół, wyjmujemy pestkę, wydrążamy środek i kroimy miąższ na plasterki. Awokado układamy na rozszponce. Wędzoną rybę, pomidory i cebulę kroimy i dodajemy do sałatki z oliwkami.