Truskawkami to smaczne owoce, ale niestety sezon na nie jest krótki, dlatego, jeśli chcesz cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem na dłużej, poznaj praktyczny trik na ich przechowywanie. Sprawdź, na czym dokładnie polega.
Truskawki – źródło zdrowia
Te niewielkie owoce zawierają mnóstwo minerałów i witamin, które mogą w korzystny sposób rzutować na pracę całego ludzkiego organizmu. Poznaj sposób na ich przechowywanie. Dzięki temu będziesz mógł delektować się ich smakiem nawet po sezonie.
Czy truskawki nadają się na mrożenie?
Truskawki można mrozić, ale warto pamiętać o kilku rzeczach. Muszą być to owoce dojrzałe i jędrne. Te niedojrzałe czy uszkodzone należy wyrzucić, ponieważ nie nadają się do mrożenia. Po wstępnym przygotowaniu trzeba je opłukać pod letnią wodą, a potem rozłożyć na talerzu i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na końcu należy pozbawić je szypułek.
Po początkowej selekcji, owoce trzeba ułożyć na tackach i włożyć do zamrażarki na 3 godziny (to zapobiegnie ich późniejszemu sklejaniu i zachowa ich pełną strukturę). Po tym czasie należy je wyciągnąć i umieścić w specjalnych woreczkach do mrożenia produktów spożywczych. Jeszcze raz zamrozić, ale tym razem już na dłużej – w takiej postaci truskawki mogą spędzić w zamrażarce nawet 12 miesięcy.
Co przyrządzić z truskawek?
Z dodatkiem tych pysznych owoców można przyrządzić dużo smacznych dań. Idealnie sprawdzą się w roli dodatku do sorbetu, ciasta lub koktajli. Mrożone truskawki świetnie nadają się do zrobienia domowych lodów.