Zupa ogórkowa jest niewątpliwie jednym z klasycznych pomysłów na pyszny i pożywny obiad, wykorzystywanych głównie w polskiej kuchni. Poniższy przepis pozwala przygotować ją w najlepszy z możliwych sposobów.
Zupa ogórkowa przygotowana według sprawdzonego przepisu to niewątpliwie jedna z kultowych propozycji na obiad. Decydując się na gotowanie według poniższego przepisu, efekt będzie zaskakująco pyszny!
Składniki:
700 g porcji rosołowej (kurczak, indyk lub miks)
2 małe marchewki
2 małe pietruszki
½ korzenia selera
1 cebula
3 szt. dużych ziemniaków
4 duże lub 5 mniejszych ogórków kiszonych
150 g śmietany 18%
posiekana natka pietruszki
przyprawy: sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy i wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny i przyprawiamy. Na palniku opalamy cebulę, zdejmujemy z niej wierzchnią warstwę, myjemy, suszymy i wrzucamy do gotującego się rosołu. Moc palnika zmniejszamy na minimum. Potem obieramy marchewkę, pietruszkę, seler, kroimy i wrzucamy do garnka. Całość gotujemy pod przykryciem przez godzinę.
Mięso i warzywa wyjmujemy z garnka i przelewamy rosół przez sitko. Zupę ponownie wlewamy do garnka, dodajemy kilka marchewek z rosołu i obrane mięso. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy przez 10 minut. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczach, dorzucamy do zupy i dolewamy pół szklanki soku z ogórków. Ponownie gotujemy przez 10 minut. Na koniec dodajemy śmietankę i przyprawy.