Cynaderki są daniem przygotowywanym na bazie podrobów. Ich wieprzowa wersja jest świetną propozycją obiadową, a w połączeniu z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym stanowią nie lada gratkę dla całych rodzin!
Składniki:
500 g cynaderek wieprzowych
2 cebule
2 szklanki bulionu
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka mąki
1 łyżka śmietany
olej rzepakowy do smażenia
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Cynaderki wkładamy na 30 minut do zimnej wody. Po tym czasie wymieniamy wodę, czyścimy z błonek, żyłek i przewodów moczowych. Kroimy w kostkę i wkładamy do zimnej wody na 5 godzin. Po tym czasie przelewamy je wrzątkiem. Następnie wkładamy je do garnka z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy przez godzinę.
Po tym czasie kroimy cynaderki w plastry, podsmażamy cebulę i podroby, po czym zalewamy bulionem. Garnek przykrywamy i dusimy do momentu, aż podroby będą miękkie. Mąkę rozrabiamy ze śmietaną, dodajemy odrobinę sosu i dolewamy do reszty. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem.