Przekrojona połowa cebuli traci smak? Co zrobić, żeby nadal była smaczna i nadawała się do gotowania albo do sałatki? Jest pewien rewelacyjny trik, który sprawi, że cebula będzie miała smak nawet po kilku dniach od jej przekrojenia!
Cebula używana jest do przygotowania większości potraw obiadowych czy sałatek. Często zdarza się też tak, że nie potrzebujemy całej cebuli do wykorzystania i wystarczy nam tylko połowa. Co zrobić z tą drugą połówką cebuli, żeby nie traciła smaku i była nadal dobra do spożycia? Jest na to trik, który powinien poznać każdy kucharz! Sprawdź i koniecznie go zastosuj, a dzięki temu przekrojona cebula będzie świeża dłużej!
Przekrojona połowa cebuli traci smak? Ten trik jest rewelacyjny!
Co trzeba zrobić, żeby zachować dłużej świeżość przekrojonej połówki cebuli? Już nie wyrzucisz jej do kosza, bo wystarczy, że posmarujesz miejsce jej przekrojenia masłem albo margaryną.
Tłuszcz stworzy na jej powierzchni okluzję – powłokę, przez którą cebula nie ulotni swoich aromatów i smaku. Dzięki temu będziesz mógł wykorzystać tę połówkę do przygotowania dania następnego dnia.