Kurczak to specjał, za którym większość osób wprost przepada. Gości on na naszych talerzach Polaków dość często i nie ma się czemu dziwić, kruche i soczyste mięso rozpływające się w ustach wzbudza zachwyt nawet u niejadków.
Jeśli przepadasz za mięsem kurczaka, koniecznie wypróbuj poniższe sprawdzone receptury. Kurczak w sosie miodowym, kurczak w maśle orzechowym oraz soczysty kurczak z piekarnika to trzy rewelacyjne pomysły na pyszny obiad. Wypróbuj je wszystkie!
Kurczak w sosie miodowym
Składniki:
2 piersi z kurczaka
3 łyżki majeranku
2 łyżki przyprawy typu Vegeta
2 łyżki płynnego miodu
250 ml śmietany 18 %
olej do smażenia
2 łyżki przyprawy typu kurczak złocisty
Przygotowanie:
Pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka obtocz w majeranku, Vegecie oraz przyprawie do kurczaka. Smaż do czasu, aż stanie się rumiana. Następnie wlej na patelnię porcję śmietany i płynny miód. Danie serwuj z ryżem i surówką.
Kurczak w maśle orzechowym
Składniki:
3 łyżki masła orzechowego
3 łyżki sosu sojowego
1 kg kurczaka (udka lub skrzydełka)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka papryki słodkiej
Przygotowanie:
Sos sojowy, zmiażdżony czosnek, olej i wszystkie przyprawy połącz w marynatę. Nasmaruj nią kurczaka i odstaw na parę godzin. Przełóż mięso do rękawa do pieczenia i włóż je do piekarnika nagrzanego do 180°C na 90 minut. Podawaj z ulubioną surówką i frytkami.
Soczysty kurczak z piekarnika
Składniki:
cały kurczak (pozbawiony wnętrzności)
pęczek natki
8 ząbków czosnku
pół kostki masła
sól
papryka słodka
pieprz
cebula
Przygotowanie:
Posiekaj natkę pietruszki, zmiażdż czosnek i połącz obydwa składniki. Dodaj do nich przyprawy i wszystko wymieszaj z masłem. Taką mieszanką natrzyj całego kurczaka (również pod skórą). Na spodzie naczynia do zapiekania rozłóż plasterki cebuli. Umieść na nich mięso i piecz w temperaturze 190°C przez 1,5 godziny.