Najlepsze kopytka, jakie zjesz są te, z tego przepisu. Niezwykle miękkie, obłędnie smaczne i w dodatku szybkie w przygotowaniu. Przedstawiamy sprawdzony i najlepszy przepis! Wypróbuj, a nie pożałujesz!
Kopytka to danie z ziemniaków, które idealnie sprawdza się jako dodatek do obiadu. Podane z podsmażoną cebulką smakują jeszcze lepiej. Z tego przepisu wyjdą mięciutkie, pulchne i bardzo smaczne.
Najlepsze kopytka – sprawdzony i pyszny przepis
Składniki:
» trochę więcej niż 1 kg ziemniaków (po obraniu ma zostać 1kg)
» 1 jajko
» 200g mąki pszennej + do podsypywania
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj dokładnie, następnie obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Potem odcedź i przeciśnij je przez praskę, pozostaw je do całkowitego ostygnięcia. Oddziel żółtka od białek do dwóch misek. Żółtka dodaj do ziemniaków i krótko wymieszaj, a potem ubij bardzo lekko (nie na sztywną pianę) białka i dodaj do masy ziemniaczanej.
Wymieszaj, następnie dodawaj mąkę stopniowo i sprawdzaj, czy są puszyste, odchodzą od rąk i będą delikatne. Ciasto rozłóż na blat i podziel je na 6 części – cienkie paski, każdego z nich podziel na niewielkie kopytka.
Garnek z wodą zagotuj i wsyp trochę soli, następnie dolej trochę oliwy. Wrzucaj kopytka bardzo delikatnie i ostrożnie, od razu je przemieszaj by nie przyległy do dna. Gotuj je przez 2-3 minuty, następnie podawaj np. z sosem lub okrasą.
Smacznego!