Ryż na mleku to deser, który smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Można dodać do niego różnego rodzaju owoce. Taki deser jest zdrowy, sycący, pyszny! Ty też wypróbuj, jak smakuje!
Składniki:
2 szklanki ryżu
1 litr mleka owsianego
3 łyżki cukru lub miodu
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
płatki migdałowe
20 g truskawek
20 g borówek
Przygotowanie zacznij od wlania do garnka mleka, dodania cynamonu, soli i cukru. Do wszystkiego wsyp ryż. Całość przykryj i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając – dzięki temu ryż się nie przypali. Gotuj do momentu, aż ryż osiągnie kremową konsystencję i będzie miękki. Zdejmij garnek z ognia.
Następnie przygotuj owoce – truskawki i borówki umyj, usuń niepotrzebne części, pokrój. Owoce włóż do ugotowanego na mleku ryżu. Wszystko wymieszaj i przełóż do salaterek. Migdały upraż na patelni i posyp nimi deser. Smacznego!