Makaron jest jednym z klasycznych produktów włoskiej kuchni, ale i w polskich domach jest on przygotowywany na wiele sposobów równie często. Poniższa propozycja ze szpinakiem i parmezanem z pewnością posmakuje każdemu.
Składniki:
150 g makaronu
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
1 łyżka oliwy z oliwek
150 g szpinaku
1/3 szklanki śmietanki 30%
pół szklanki tartego parmezanu
2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą, cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i podsmażamy cebulę przez kilka minut. Potem dodajemy czosnek i smażymy 2 minuty, potem szpinak i smażymy kolejne 2 minuty pod przykryciem.
Na patelnie dodajemy 2 łyżki soku z cytryny, a następnie śmietankę. Całość doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy, aż zacznie bulgotać. Pod koniec dodajemy ćwierć szklanki parmezanu i gotujemy 2 minuty. Pozostałą część sera zostawiamy do posypania makaronu.