Aromatyczne mięso w formie steku, posypane solidną porcją pieprzu jest propozycją, przed którą trudno się oprzeć. Poniższy przepis pozwala go przygotować w bardzo prosty sposób!
Składniki:
2 steki z polędwicy wołowej, około 2,5 – 3 cm grubości
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
2 łyżki oleju roślinnego
4 łyżki śmietanki kremowej 30% lub 36%
sól morska
4 łyżki brandy
2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
Stek podgrzewamy do temperatury pokojowej. Wycieramy go do sucha ręcznikiem papierowym i smarujemy pieprzem. Grupą patelnię podgrzewamy na średnim ogniu i wlewamy oliwę. Kładziemy stek, kiedy będzie rozgrzana.
Mięso smażymy na średnim ogniu przez 4-5 minut, po czym przekładamy na drugą stronę i ponownie smażymy przez 4-5 minut. Wkładamy na talerz, solimy i przykrywamy solą spożywczą. Doprawiamy zmieszanym brandy, resztkami oleju z patelni i musztardą.