Domowe nuggetsy to wyśmienita przekąska, która jest wprost idealna na spotkanie z przyjaciółmi. Nie może jej też zabraknąć podczas oglądania meczu. Sprawdź, jak ją przyrządzić.
Większość osób uwielbia nuggetsy, głównie dlatego, że są łatwe w przygotowaniu, sycące i przede wszystkim smaczne. Znakomicie nadają się do podjadania w trakcie kibicowania, czy na spotkanie z przyjaciólmi – są bowiem domowym, zdrowszym wariantem lubianego fast-fooda. Oto przepis na pyszne tradycyjne nuggetsy.
Przepis na nuggetsy z piersi kurczaka
Składniki:
2 jajka
dwie podwójne piersi z kurczaka
6 pełnych łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki ziół prowansalskich
pieprz i sól
6 pełnych łyżek bułki tartej
olej roślinny do smażenia
opcjonalnie: sezam, nasiona czarnuszki
Sposób przygotowania:
Najpierw oczyść mięso z niepotrzebnych kostek i błonek, a potem pokrój na mniejsze kawałki (o wielkości ok. 2-3 cm). W głębszym naczyniu roztrzep 2 jajka. Do oddzielnego naczynia wsyp bułkę tartą i wymieszaj ją z solą, ziołami prowansalskimi i pieprzem. Do trzeciego naczynia wsyp mąkę. Kolejny etap to smażenie nuggetsów. Na głęboką patelnię wlej olej i poczekaj chwilę, aż się rozgrzeje. Poszczególne kawałki mięsa panieruj najpierw w mące, następnie w jajku, a potem w bułce tartej. Po czym kładź je na gorącej patelni i obracaj co pewien czas, aż zrobią się idealnie złociste. Kawałki kurczaka wykładaj na ręcznik papierowy. Serwuj z ulubionymi sosami (np. pomidorowym lub czosnkowym).