Czosnek często gości w naszych kuchniach. Jak rozróżnić nasz krajowy od importowanego Zdradzamy, na co warto zwrócić uwagę.
Podczas zakupów warto zastanowić się, czy czosnek, który wkładamy do koszyka, rzeczywiście pochodzi z Polski. Bardzo często sklepy oferują czosnek importowany z Chin, który ma wątpliwą jakość i może nam nawet zaszkodzić. Jak je zatem rozróżnić? Podpowiadamy
Różnice pomiędzy czosnkiem chińskim a czosnkiem z Polski
Importowany czosnek jest dużo większy od naszego rodzimego. Jego główki i ząbki mają zwykle białą osnówkę. Z kolei czosnek wyhodowany przez polskich rolników ma przeważnie jasnoróżową, bądź lekko fioletową osnówkę. Jednak specjaliści twierdzą, że barwa ząbków i osnówki główek nie zawsze oznacza, że mamy do czynienia z chińskim czosnkiem.
Czosnek importowany różni się od polskiego także smakiem. Chiński czosnek ma delikatny i lekko słodki smak. Poza tym lepiej się go obiera. Taki czosnek nie kiełkuje i może też znacznie szybciej pleśnieć. Według niektórych osób dobrą metodą na sprawdzenie praźródła czosnku jest wsadzenie jesienią 1 ząbka do doniczki – jeżeli wypuści kiełki, to oznacza, że na pewno nie jest z Chin.