Arbuz to pyszny i soczysty owoc, który świetnie orzeźwia, zwłaszcza w upał. Jest słodki, ma wysoką zawartość wody i niewiele kalorii. Można go jeść samego albo przyrządzić z niego fantastyczną sałatkę – zarówno słodką, jak i bardziej wytrawną. Dziś sięgniemy po dwa niecodzienne przepisy na sałatki z wykorzystaniem tego owocu.
Sałatka z arbuzem i fetą to zaskakujący mix, który uatrakcyjni każde przyjęcie. To świetny pomysł dla tych, którzy lubią eksperymenty w kuchni. Sałatka ma wyrazisty smak, a w dodatku jest pożywna i zasobna w składniki odżywcze. Można ją podawać jako oddzielną potrawę lub w formie dodatku do obiadu czy na kolację.
Sałatka z arbuzem i fetą – przepis
Składniki:
1 arbuz
2 opakowania sera typu feta
orzechy nerkowca
kilka oliwek
oliwa – do polania
ulubione przyprawy
papryka mix 3 kolorów
Przygotowanie:
Umytego arbuza pokrój na małe części i usuń z nich wszystkie pestki. Pokrój fetę w kostkę. Podobnie zrób z papryką. Wszystkie składniki przełóż do naczynia, wymieszaj, dopraw przyprawami i polej oliwą. Przed serwowaniem sałatkę arbuzową możesz schłodzić w lodówce.
Orzeźwiająca sałatka owocowa z arbuzem
Składniki:
2 kiwi
1 duży arbuz
500 g malin
3 jabłka
500 g truskawek
3 banany
Przygotowanie:
Najpierw zajmij się przygotowaniem arbuza – umyj go i pokrój na niewielkie kawałki. Identycznie postępuj z truskawkami – starannie je umyj i usuń szypułki. Na końcu możesz je przekroić na pół. Obierz i pokrój w kostkę kiwi. Umyj maliny oraz obierz i pokrój jabłka. Wszystkie owoce przełóż do miski i dobrze wymieszaj.
Jeżeli chcesz mieć gwarancję, że owoce, których użyłeś do sałatki, są czyste, możesz je umyć w wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego. Inną opcją jest zastosowanie octu. Te dwa środki pomogą usunąć pestycydy i inne zanieczyszczenia. Taka metoda mycia przyda się szczególnie wtedy, gdy zjadamy owoce wraz ze skórką.