Jeśli wydaje Ci się, że cały proces kiszenia ogórków jest mozolny i trudny, to jesteś w błędzie. Okazuje się, że ta czynność wcale nie jest skomplikowana. Zdradzamy kilka praktycznych trików, dzięki którym w łatwy i szybki sposób przygotujesz wyśmienite, chrupiące kiszone warzywa.
Kiszone ogórki jedzone regularnie zapewniają naszemu organizmowi mnóstwo witamin i soli mineralnych. Za ogórkami przemawia również to, że są niskokaloryczne i można je dodawać do różnych dań i surówek. Sprawdź, na co warto zwrócić uwagę w trakcie przyrządzania domowych kiszonek.
Jak prawidłowo ukisić ogórki? Te triki warto znać
Aby w poprawny sposób ukisić ogórki, najpierw warto wybrać te odpowiednie. Nie mogą być one zbyt duże, ponieważ wtedy nie zmieszczą się w słoiku. Wybierajmy mniejsze ogórki, najlepiej zbite i twarde i zbite – takie warzywa prędko się nie popsują.
Jeśli chodzi o słoiki do kiszenia, to nie mogą one zawierać żadnych odprysków szkła. Muszą być gładkie, najlepiej bez zdobień. Z kolei nakrętki powinny dobrze przylegać do krawędzi słoika, tym samym warzywa nie spleśnieją.
Przechowywanie kiszonych ogórków
Kiszone ogórki w szczelnie zamkniętych pojemnikach, należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Po otwarciu jednego ze słoików warto wstawić go do chłodziarki – w optymalnej temperaturze może przetrwać nawet 7 dni.