Magda Gessler niejednokrotnie zaskakiwała nas swoimi przepisami, jednak w tym przypadku postawiła na tradycjonalizm. Proste i smakowite gołąbki spod jej ręki wszyscy jedzą ze smakiem. Kluczem do sukcesu jest spora ilość ziół, które wydobywają z potrawy cały smak i nadają jej wyjątkowego aromatu.
Gołąbki to jeden z najpopularniejszych przysmaków naszej rodzimej kuchni. Praktycznie każda gospodyni ma na nie swój sprawdzony przepis. Mimo że gołąbki w sosie pomidorowym fantastycznie smakują, to czasochłonność receptury często zniechęca tych, którzy nie są w stanie poświęcić kilku godzin na przygotowanie.
Gołąbki według przepisu Magdy Gessler
Składniki:
100 g ryżu
1,5 litra rosołu lub bulionu
700 g mielonej wieprzowiny (karczek, szynka lub łopatka)
600 g przecieru pomidorowego
1 jajko
1 łyżka mąki
2 cebule
1 biała bądź włoska kapusta
pół łyżeczki papryki w proszku
pieprz i sól
pół łyżeczki tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie:
W garnku zagotuj wodę, wrzuć do niej kapustę pozbawioną głąba i wierzchnich liści. Następnie z ugotowanego warzywa oderwij miękkie liście. W drugim garnku ugotuj ryż. Do miski włóż mięso, dodaj podsmażoną cebulę, pieprz, tymianek, sproszkowaną paprykę i sól. Dodaj także jajko i wystudzony ryż, a potem wyrabiaj masę dłonią. Zacznij składać potrawę – do każdego liścia włóż trochę farszu i od razu go zawiń. Na spodzie garnka umieść parę liści kapusty i połóż na nie gołąbki. Zalej je rosołem wymieszanym z przecierem i mąką, na końcu dodaj przyprawy. Danie przykryj pokrywką i gotuj około 45 minut. Gdy gołąbki się zagotują, serwuj je z ziemniakami i sosem powstałym z gotowania.