Sałatka z grejpfrutem, dodatkiem soku z cytryny i kiełkami rzeżuchy jest idealna na ciepłe dni. Do jej przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników. Nie trzeba też poświęcać wiele czasu, by cieszyć się smakiem tego dania.
Składniki na 4 porcje:
pomarańcza lub żółty grejpfrut
sałata
pieprz
papryka czerwona i żółta
czerwona cebula
sól
sok wyciśnięty z cytryny
20 dag twardy żółty ser
oliwa z oliwek
pomidor
garść kiełków rzeżuchy
Najpierw umyj pomarańczę lub grejpfrut, a potem obierz ze skórki. Cytrusy oczyść z białych błonek. Sałatę umyj i porwij na kawałki. Pokrój umytą paprykę, a cebulę posiekaj w drobne krążki. Pomidory najpierw sparz, obierz ze skórki, a następnie pokrój na małe kawałki.
Sok z cytryny wymieszaj z oliwą z oliwek, pieprzem i solą. Tak przygotowanym sosem polej wymieszane warzywa. Sałatkę przełóż do salaterek i posyp kiełkami rzeżuchy. Możesz podawać ją z pieczywem lub jako uzupełnienie innych potraw. Idealnie sprawdzi się też jako dodatek do dań grillowanych.