Mole spożywcze są nie lada utrapieniem, a walka z nimi jest czasem naprawdę trudna. Atakują szafki kuchenne, w których są trzymane produkty suche, takie jak: ryż, mąka, makarony czy kasze – takie artykuły są najlepszym pokarmem dla tych szkodników.
Istnieje mnóstwo domowych metod na pozbycie się tych stworzeń, ale nie każdy z nich jest efektywny. Poniżej zebraliśmy kilka najlepszych sposobów, dzięki którym skutecznie wypędzisz mole spożywcze ze swojej spiżarni.
Olejki eteryczne i ocet – broń na mole
Mole spożywcze nie lubią właściwości octu ani intensywnych zapachów olejków. Mieszanka tych składników może być skuteczną bronią w walce z owadami, a jej zrobienie jest niezwykle proste. Wystarczy parę kropelek olejku zapachowego (goździkowego bądź cytrusowego) i octu nanieść na ścierkę kuchenną, a następnie przetrzeć nią szafki.
Należy też jak najszybciej pozbyć się wszystkich zainfekowanych produktów, np. kasz, w których są obecne nici czy larwy moli. Resztę produktów spożywczych najlepiej włożyć na kilka dni do szklanego słoika i schować do zamrażarki. Ujemna temperatura unieszkodliwi larwy moli, ale gdy zobaczysz je w kaszy czy mące, od razu wyrzuć produkt.
Skuteczna pułapka na mole spożywcze
Można ją zrobić samodzielnie w domu. Do naczynia wlej ocet winny, dodaj do niego trochę płynu do mycia naczyń i wytrawne wino, całość wymieszaj. Owady utopią w płynie i nie będą mogły się z niego wydostać.