Ta sałatka sprawdzi się idealnie jako dodatek do dań z grilla. Dobrze będzie komponowała się chociażby z przyrządzoną w ten sposób karkówką. Sałatka jest szybka w przygotowaniu, smaczna i… tania. Połączenie ananasa z harissą nadaje jej wyjątkowego smaku.
Składniki:
ananas 1 puszka
kukurydza 1 puszka
ser żółty 30 dag
papryka żółta 1 szt.
czosnek 2 ząbki
harissa do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
majonez
Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę odsącz z zalewy, natomiast paprykę umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Z zalewy odsącz też ananasa. Później pokrój go na małe części. Wszystkie składniki połącz, wymieszaj, dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, sól, pieprz, harissę.
Wszystko przełóż do salaterki, wymieszaj. Aby sałatka nabrała jak najlepszego smaku, odstaw ją na godzinę do lodówki. Po tym czasie możesz podawać do dań mięsnych lub jeść samą.