Naleśniki po ukraińsku nie należą do najpopularniejszych przysmaków. Można je przygotować na różne sposoby, ale największym uznaniem cieszą się te z farszem z kartofli, cebuli i mięsa mielonego. Taka kombinacja składników jest wyjątkowo efektowna. Warto poznać recepturę na wyśmienite naleśniki, które przygotowuje się na Ukrainie.
Naleśniki po ukraińsku z wybitnym farszem
W Polsce prym wiodą naleśniki z serem, aczkolwiek te po ukraińsku ze słonym nadzieniem również potrafią zachwycić smakiem. Niepowtarzalny bukiet smaków pozwala na nowo odkryć dobrze znany specjał. Potrawa nieco różni się od dań, które przyrządzały nasze babcie. Warto wiedzieć, że istnieją też przepisy na naleśniki po ukraińsku w wersji na słodko.
Składniki:
300 g gotowanej wołowiny
3 jajka
1 szklanka wody
2 szklanki mąki pszennej
400 g ziemniaków
2 łyżki oleju
2 łyżki musztardy
cebula
pieprz, sól
Przygotowanie:
Przesiej mąkę do miski, połącz mleko z wodą i wymieszaj. Dodaj 2 łyżki oleju i 2 jajka. Ponownie zamieszaj wszystkie składniki – powinieneś otrzymać gładkie ciasto. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni. Ugotowane do miękkości ziemniaki przepuść przez maszynkę wraz z mięsem, dodaj musztardę i podsmażoną na złoty kolor cebulę. Dopraw całość solą, pieprzem i wymieszaj starannie. Gotowe naleśniki wypełnij nadzieniem, zawiń je w rulon bądź trójkąt i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Smaż je na patelni, do momentu, aż lekko się zrumienią.