Jeśli szukasz pomysłu na szybkie i sycące danie, w dodatku, by było bez mięsa, ten przepis jest dla ciebie! Smażone ziemniaki, warzywa i jajko sadzone – proste i smaczne!
Składniki:
3 łyżki oliwy extra vergine
2 średniej wielkości ziemniaki
2 grube plastry boczku
cebula
papryka czerwona
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
4 jajka
szczypior
Przygotowanie dania zacznij od poszatkowania cebuli, obrania ziemniaków i pokrojenia ich w kostkę. Podobnie zrób z papryką. Na patelnię wlej oliwę z oliwek, wyłóż na nią ziemniaki i boczek. Wszystko smaż około 15 minut, aż boczek się zarumieni, a ziemniaki zmiękną. Następnie dodaj paprykę, cebulę, czosnek, sól, pieprz. Wszystko smaż jeszcze około 2 minuty. Później zrób za pomocą łyżki cztery wgłębienia i do każdego wbij jajko, doprawiając solą i pieprzem.
Patelnię wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 7 minut, aż białka się zetną. Na koniec, po wyjęciu z piekarnika udekoruj potrawę szczypiorkiem.