Ciasto, w którym goszczą smakowite czereśnie to znakomita propozycja na deser. Jego przygotowanie nie powinno zająć Ci dłużej niż 30 minut.
Ciasto z czereśniami – to hasło już samo w sobie brzmi zachęcająco. Mało kto pomyślałby, że można je zrobić w błyskawicznym tempie.
Pomysł na słodki przysmak z czereśniami
Ciasto z czereśniami to nie lada specjał, który ucieszy wielu wielbicieli kulinariów. W dodatku taki owocowy smakołyk znika z talerzy w zawrotnym tempie. Jeśli masz ochotę go przyrządzić, na początku zaopatrz się w kilka niezbędnych składników.
Składniki:
4 jajka
500 g czereśni
500 g tortowej mąki pszennej
120 g cukru
250 g masła
cukier puder
opakowanie cukru wanilinowego
10 g proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Masło rozpuść w niedużym garnku, po czym odstaw je do wystudzenia. W międzyczasie umyj czereśnie i pousuwaj z nich pestki. Zostaw je na sitku, aby odciekł z nich nadmiar wody. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko, a jajka ubij wraz z obydwoma cukrami. Połącz mokre produkty z suchymi i wszystko zmiksuj wraz z płynnym masłem.
Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, a na jego wierzchu umieść czereśnie. Deser piecz pół godziny w temperaturze 180°C. Na końcu posyp go cukrem pudrem.