W letnie dni warto postawić na lekkie i orzeźwiające napoje. Dobrym wyborem są produkty mleczne fermentowane, które doskonale wpływają na nasz przewód pokarmowy, gaszą pragnienie i są smaczne. Właśnie do takich napojów należy maślanka. Możemy jej użyć do deserów, koktajli, a nawet do obiadów. Jeśli zmieszamy ją z owocami (np. bananami, borówkami) lub wybierzemy gotową maślankę owocową, wówczas stworzymy wyjątkową kompozycję smaków. Jak przygotować napój na bazie maślanki ? Mamy dwie propozycje
Maślanka to napój mleczny, który ma niewiele kalorii, syci na długo, a dodatkowym atutem jest fakt, że idealnie orzeźwia w gorące dni. Podpowiadamy, jak zrobić koktajl na bazie tego napoju.
Składniki:
pół szklanki maślanki wieloowocowej
1 szklanka borówki amerykańskiej
1 łyżeczka miodu
pół banana
pół szklanki mleka 3,2%
owoce do dekoracji
1 łyżka tahini (opcjonalnie)
Wykonanie:
Do pojemnika blendera wrzuć obranego banana i umyte borówki. Dodaj miód, maślankę, mleko i opcjonalnie pastę tahini. Całość zmiksuj na gładki koktajl i ozdób owocami, serwując go w szklankach bądź pucharkach.
Kakaowy koktajl na maślance
Jeśli jesteś wielbicielem słodkości, ta propozycja jest dla Ciebie. Połączenie maślanki z kakao może przypominać napój czekoladowy o niesamowicie zdrowotnej mocy. Ponadto wcale nie trzeba dodawać do niego cukru. Pożądanej słodyczy nadadzą koktajlowi daktyle.
Składniki:
1 banan
500 ml maślanki naturalnej
50 g daktyli
1 łyżka kakao (naturalnego)
mięta do dekoracji
Wykonanie:
Wlej do pojemnika blendera maślankę. Dodaj kakao, obranego banana i daktyle. Zmiksuj całość na gładką masę. Przed serwowaniem udekoruj koktajl świeżą miętą.