Placki z dyni to smaczny pomysł na piknik, lunch czy przekąskę. Wprawdzie przepis jest banalny, ale należy zwrócić szczególną uwagę na proporcje składników. Jeżeli jesteś fanem placków z dynią, to wypróbuj również drugą recepturę na placki z dynią i batatem!
Placki z dyni – przepis
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka startej dyni
2-3 łyżki cukru
2-3 jajka
tłuszcz do smażenia
pół szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Do przepisu użyj dyni surowej. Obierz ją ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj do niej jajka, jogurt naturalny, cukier, a potem solidnie zmiksuj. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, po czym dodaj je do przygotowanej masy na placki. Wszystko wymieszaj, ale delikatnie – użyj łyżki. Placki z dyni smaż na rozgrzanym tłuszczu do momentu, aż będą rumiane z dwóch stron. Oprósz je cukrem pudrem.
Placki z dyni i batatów – przepis
Składniki:
1 słodki ziemniak
szklanka startej na tarce dyni
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
ulubione przyprawy: tymianek, chili, rozmaryn
1 cebula
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Surowe, obrane warzywa: dynię i batata zetrzyj na tarce. Posiekaj drobno cebulę i połącz wszystkie składniki, na końcu dopraw wybranymi przyprawami np. tymiankiem, słodką papryką. Całość wymieszaj i smaż placki na rozgrzanym tłuszczu, serwuj z jogurtem naturalnym.