Trzy pomysły na rozpływające się w ustach letnie przysmaki z agrestem

agrest
fot. Pixabay

Agrest to niewielki owoc, który doskonale smakuje zarówno na surowo – solo lub w sałatkach, jak i w różnych przetworach czy deserach. Można go z powodzeniem mrozić, przyrządzać z niego powidła, dżemy, konfitury czy wycisnąć sok. Doskonale nadaje się też na kompot (z dodatkiem czerwonej porzeczki lub truskawek) i do słodkich wypieków np. babeczek bądź ciast. Oto trzy wypróbowane przepisy!

REKLAMA

Prozdrowotna moc agrestu
Agrest poprawia pracę jelit i wspomaga procesy trawienne. Pobudza apetyt i równocześnie zapewnia uczucie sytości. Wzmacnia układ odpornościowy, łagodzi nerwy i polepsza pamięć. Ponieważ jest niskokaloryczny i ma sporą zawartość błonnika, jest polecany osobom, które dbają o linię. Mało tego, agrest wspomaga układ moczowy, a co za tym idzie – pomaga oczyszczać organizm z toksyn. Regularne spożywanie owoców może chronić przed chorobami serca i miażdżycą oraz wspierać mineralizację kości.

Przepis na dżem z agrestu

Składniki:
200 ml wody
1 kg agrestu
pół szklanki cukru

Sposób przygotowania:
Umyj agrest, usuń suche końcówki i przesyp owoce do garnka. Zalej je wodą, wsyp cukier i gotuj pod przykrywką na niewielkim gazie przez godzinę, regularnie mieszając. W chwili, gdy owoce się rozgotują i będą miały lepką konsystencję, przełóż je do wyparzonych małych słoików, które następnie zamknij i ustaw dnem do góry.

REKLAMA

Przepis na kompot agrestowo-porzeczkowy

Składniki:
6 łyżek cukru
3 szklanki agrestu
2,5 l wody
6 szklanek porzeczki (czerwonej bądź czarnej)

Sposób przygotowania:
Owoce starannie opłukaj, wsyp do garnka i zalej wodą. Gotuj na niedużym gazie około 20 minut. Potem dodaj do kompotu cukier, wymieszaj, odcedź i odstaw do wystudzenia.

REKLAMA

Przepis na marmoladę agrestową z bazylią

Składniki:
1/4 szklanki wody
2 garście świeżej bazylii
1 kg agrestu
1 kg cukru

Sposób przygotowania:
Agrest umyj i odszypułkuj, wrzuć do garnka, zalej wodą i dodaj cukier. Gotuj na niewielkim gazie przynajmniej 35 minut. Następnie dodaj bazylię i trzymać na palniku jeszcze przez kwadrans. Całość dobrze zmiksuj, umieść w wyparzonych słoiczkach, zakręć i odwróć spodem do góry i odstaw do wystudzenia.

Podziel się: