Ryba jest bardzo korzystnym składnikiem w naszej diecie, głównie dzięki jej substancjom odżywczym. Jej główną wadą jest jednak intensywny zapach, który może się utrzymywać w kuchni przez dłuższy czas. Jak go zniwelować?
W zależności od gatunku, ryby mogą generować zupełnie inne zapachy. Wiele osób nie ma z tym najmniejszego problemu, jednak dla niektórych są one mocno uciążliwe, zwłaszcza gdy nie mogą go zlikwidować.
Najwięcej aromatu ryby pozostaje w kuchni po jej smażeniu. Wraz z kroplami tłuszczu dochodzi do ulatniania sporej ilości woni, która często pozostaje na powierzchniach, jak blat, szafki czy ściana.
Aby temu zapobiec, przed gotowaniem ryby należy ją dokładnie wyczyścić. Jeśli mamy całą rybę, należy ją dokładnie wyszorować, usunąć łuski, wypatroszyć i wyfiletować. W ten sposób zapach będzie mniej intensywny.
Można również przygotować przydatną miksturę. Wystarczy wlać do rondelka wodę, szklankę octu, całą cytrynę pokrojoną w plastry i kilka goździków. Płyn gotujemy przez 20 minut, po czym bierzemy głęboki oddech. Przykry zapach ryby powinien być mniej wyczuwalny.