Golonka z pewnością należy do grona ulubionych specjałów wszystkich mięsożerców. Łatwo znaleźć osoby, które zjadłyby ją w wielkim entuzjazmem. Dziś polecamy recepturę na smaczną golonkę wzbogaconą o goździki.
Dobrze przygotowana golonka potrafi wprawić nasze kubki smakowe w zachwyt. Jednak są osoby, które uważają, że przyrządzenie tego rodzaju mięsa jest dość skomplikowane i czasochłonne. Przepis na golonkę, który dziś przygotowaliśmy, jest bardzo prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić.
Golonka w smakowitym wydaniu
Ten mięsny przysmak można z całą pewnością zaliczyć do grona szlagierowych dań kuchni polskiej. Golonka cieszy się wielkim uznaniem, zwłaszcza wśród wielbicieli potraw mięsnych. Jest niezwykle treściwa i daje mnóstwo energii.
Niebanalny przepis na kultową golonkę
Dziś sięgniemy po sprawdzony przepis, w którym do przygotowania mięsa użyjemy kilku goździków. Skromna przyprawa wzbogaci smak naszego specjału. Oto lista składników, które będą nam potrzebne.
Składniki:
8 goździków
golonka wieprzowa
duża cebula
pietruszka
por
kawałek selera
2 marchewki
3 liście laurowe
tymianek
5 ząbków czosnku
papryka w proszku
majeranek
3 ziarna ziela angielskiego
7 g soli
Sposób wykonania:
Umyj warzywa, pokrój je i ugotuj w osolonej wodzie wraz z zielem angielskim, goździkami oraz liśćmi laurowymi. Gdy bulion zacznie wrzeć, umieść w nim golonkę i gotuj ją przez około 45 minut. Następnie do naczynia żaroodpornego włóż obrane ząbki czosnku i pokrojoną w piórka cebulę. Podgotowane mięso ostrożnie ponacinaj i natrzyj przyprawami. Przełóż je do naczynia i podlej szklanką bulionu – zrób to delikatnie, aby nie spłukać ziół. Golonkę umieść w piekarniku nagrzanym do 190°C i piecz przez 1,5 godziny, co jakiś czas podlewaj ją wywarem.