Czy jest coś lepszego na długie jesienne wieczory niż ciepłe bułeczki cynamonowe posmarowane domowym dżemem? Na razie jest to tylko ulotne marzenie, jednak aby mogło się ono spełnić, będziemy musieli trochę nad nim popracować. Jak własnoręcznie przyrządzić konfiturę z borówek amerykańskich?
Konfitura z borówki amerykańskiej odznacza się lekko kwaskowatym smakiem. Z poniższym przepisem zrobisz ją w kilka chwil. Nie dość, że jest bardzo prosta, to na dodatek wyjątkowo smaczna. Czy jesteś gotowy na kulinarne wyzwanie?
Przepis na dżem z borówki amerykańskiej
Składniki:
pół szklanki miodu (160 g)
6 szklanek borówek amerykańskich (ok 840g)
pół cytryny (ok 40 g)
Przygotowanie:
Myjemy i oczyszczamy borówki. Możemy je zmiksować w blenderze albo rozgnieść za pomocą widelca. Potem przekładamy powstałą masę do garnka i zalewamy połową szklanki wody, dusimy na niewielkim gazie przez około 20 minut. Gdy ten czasie minie, dolewamy sok z cytryny i ścieramy do środka trochę skórki. Dodajemy miód i dusimy jeszcze przez 10 minut, konsystencja dżemu powinna zrobić się dość gęsta. Gotową konfiturę przekładamy do solidnie wymytych słoiczków i peklujemy.