Leczo niewątpliwie należy do jednych z najzdrowszych dań, jakie możemy przyrządzić na obiad. Wegetariańska wersja jest dodatkowo skutecznym sposobem nie tylko na zabicie głodu, ale także spożycie pysznych warzyw.
Składniki:
1 średnia cebula
2 łyżki oleju
2 pomidory
1 duża papryka
1 cukinia
3 łodygi selera
1/2 łyżeczki soli
szczypta papryki w proszku
szczypta chilli
łyżeczka czosnku w proszku
Sposób przygotowania:
Cebulę, pomidory, paprykę, cukinię i selera kroimy w kostki. W dużym garnku podgrzewamy dwie łyżki oleju i dorzucamy cebulę. Kiedy się zarumieni, dodajemy pozostałe warzywa, przyprawiamy i mieszamy. Całość gotujemy przez około 30 minut. Gotowe leczo podajemy z chlebem.
Opcjonalnie do przyrządzenia leczo można użyć dodatkowych warzyw. Mogą to być bakłażań, marchewka, czerwona fasolka, a nawet grzyby i inne ulubione przyprawy.