Papryka to uniwersalne warzywo, które warto zastosować w kuchni. Jest świetnym dodatkiem do wielu potraw i przekąsek. Dowiedz się, czym warto ją faszerować.
Papryka to cenne warzywo, po które warto sięgać szczególnie w trakcie sezonu – trwa on od końca lipca do późnej jesieni. Warzywo jest niskokaloryczne, a do tego bogate w witaminy i minerały. Doskonale smakuje solo, lecz istnieje wiele przepisów na jego wersje z różnymi dodatkami. Sprawdź, czym je nadziać.
Farsz do papryki – jaki będzie najlepszy?
Chyba najbardziej popularną opcją, która jako pierwsza przychodzi nam na myśl, gdy chcemy przyrządzić paprykę nadziewaną, jest mięso mielone. Wystarczy tylko zmieszać mięso z ulubionymi ziołami i przyprawami, a potem taką mieszanką nafaszerować warzywo i zapiec. Innym pomysłem jest zrobienie nadzienia z kaszy jaglanej i białego sera. Należy ugotować kaszę w osolonej wodzie, pokroić paprykę i nadziać ją serem i kaszą. Na końcu potrawę zapiec.
Jeśli jednak przepadasz za warzywami i chcesz, aby to one stanowiły bazę do papryki, zrób prosty farsz składający się z pieczarek, cebuli, pomidorów i cukinii. Najpierw warzywa delikatnie podsmaż na patelni, a potem ułóż je na połówkach papryki i wstaw całość do piekarnika.
Przechowywanie papryki. Przydatna wskazówka
Paprykę najlepiej włożyć do lodówki i umieścić ją w specjalnej szufladzie na warzywa. W niskiej temperaturze przetrwa nawet 7 dni.